De Zij-kant van de oorlog


DIKSMUIDE – In ‘Vrouwen in de Voorlinie’ komen dames aan het woord die 100 jaar geleden een voortrekkersrol speelden, zowel in hun vakgebied, als tijdens de oorlog.Gerenommeerde professionele actrices, bijgestaan door opkomend talent, vertolken er Marie Curie (uitvindster radiografische toestellen) en haar dochter Irène, Koningin Elisabeth (evacuatie kinderen en stichting schoolkolonies), Mairi en Elsie (verpleegsters in voorposten bij Pervijze), Käthe Kollwitz (humanitair expressionisme), Mietje Boeuf en Madame Tack (soldatenmoeders). Andrea Croonenberghs, Katelijne Verbeke, Antje Deboeck, Vera Coomans, Soetkin Collier bevolken het sfeervolle kasteeldomein De Blankaart. De kasteelvrouw van De Blankaart figureert samen met haar nichtjes als begeleidster van het publiek.
Speeldata: 29, 30 september en 1 en 2 oktober 2016.
DE PANNE – Ook in De Panne is de Groote Oorlog nooit ver weg. De Panne speelde immers een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, niet in het minst door de oprichting van hospitaal ‘L’Océan’ en de aanwezigheid van de Koninklijke familie tijdens de Duitse invasie
Op 20 december 1914 werd het ‘Grand Hotel de l’Océan’ op de Zeedijk in gebruik genomen als het grootste Belgische fronthospitaal. De innovatie en organisatie die dokter Antoine Depage samen met het Rode Kruis opbouwde, was befaamd. Gedurende het eindoffensief van 1918 had het hospitaal een maximumcapaciteit van 1800 bedden. Soldaten die er aan hun verwondingen overleden, vonden een laatste rustplaats op de Belgische Militaire Begraafplaats van De Panne. Koningin Elisabeth, die tijdens de oorlog samen met haar familie lange tijd in De Panne verbleef, lag mede aan de basis van het ontstaan van het hospitaal.

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog werden de belangrijkste gebeurtenissen, oorlogsrelicten en herdenkingsmonumenten van De Panne en Adinkerke in een handige en gratis wandel- en fietskaart samengebracht.

Op 20, 22, 23, 24, 25, 26 en 27 augustus 2016 speelt Andrea in de theaterwandeling Blanke Vlinders de rol van Koningin Elisabeth in een dialoog met verpleegster Jeanne Delaunoy, gespeeld door Maxine Van Tiggel.
Meer info en tickets: www.cckruispunt.be of toerisme@stad.diksmuide.be