De Zijkant van de oorlog


In dit project dat volledig gerealiseerd wordt in de Westhoek speelt Andrea de rol van Koningin Elisabeth.

De Grote Oorlog was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. Vrouwen werden tussen 1914 en 1918 willens nillens betrokken in deze wereldbrand. Misschien niet op het slagveld, maar aan de basis van de samenleving, in de lokale gemeenschappen en gezinnen. Het zijn de vrouwen die tijdens een oorlog de zorg voor kinderen en zaken op zich nemen, die initiatieven nemen om gezondheidsdiensten en onderwijs in stand te houden en die solidariteitsnetwerken opzetten over etnische en culturele grenzen heen. Vrouwen als kracht voor vrede.

In een reeks tentoonstellingen, theaterwandelingen, een speciale editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ en andere evenementen in de noordelijke Westhoek, belicht het project ‘De ZIJkant van de oorlog’ verschillende iconische vrouwen uit WOI. Aan de hand van persoonlijke verhalen en belevenissen geven we de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog een platform en verbinden we hen met vrouwen in huidige conflictsituaties.

Het programma van ‘De ZIJkant van de oorlog’ start op 9 april 2016!

Op zaterdag 9 april staat het evenement ‘Historisch Veurne’ volledig in het teken van vrouwen in de Groote Oorlog. Op het programma: theaterwandelingen (met rollen weggelegd voor o.a. Andrea Croonenberghs en Antje De Boeck), een levensecht WOI-dorp en een indrukwekkend slotevent op de Grote Markt.

Klik hier voor meer info!